Архитектура

Начало За нас • Архитектура

Архитектурният силует на сградата се определя като уникален и ексклузивен. Обемно-пространственото решение предлага вълнуващи ракурси, видни както от прилежащите булеварди, така и от по-далечни гледни точки. Прозрачна, кристална архитектура, с динамично променяща се визия, едри елементи – продукт на високи технологии.
Проектът, дело на Архитектоника студио, стартира през 2006-та година, много преди въпросът за „устойчиво строителство в ситуация на световна икономическа криза” да бъде на дневен ред. Факт е, че този проект предвижда събитията с редица решения, които днес правят сградите пионер в тази област. Реализацията на проекта е предизвикателство пред българската строителна и инженерна мисъл. Много от изпълненията се правят за първи път в България и то в големи мащаби.

Фасадата на сградата е специално разработена по системата double skin („двойна кожа“) от архитектите Димитър Паскалев (Архитектоника студио) и Хелмут Кьостер (Köster Lichtplanung), Германия. Тя представлява тънка, двойно-остъклена фасада с вградени специални „оптични” щори. Управлението на щорите се осъществява от система за сградна автоматизация, която променя положението им в зависимост от времето навън и по този начин контролира постъпващата слънчевата светлина. Резултатът: контролирана дифузна дневна светлина през 80% от работното време в годишен план, минимизиране на изкуствено осветление, намалени енергийни загуби от прегряване на помещенията.

Покритата улица: Това е основното, най-голямо пространство в комплекса, място за масови събития през което преминава постоянен тразнитен поток от хора. Основен акцент: живите дървета под мащабния стъклен покрив. Търговските острови и пейките са разработени с общ проект. Друг акцент е водното огледало под ескалаторите, съчетано с подиуми: временна сцена за събития или сядане около водата. Използваните материали са лайт-мотив за комплекса: настилка от гранит, стени: черен гранит, бяло стъкло, в контраст с тъмна грапава мазилка, дървени тавани.

Залата за хранене: Друго основно пространство е залата за хранене с прилежащите към нея 5 заведения с различна кухня. Таванът на залата е решен с големи светещи тавани от бяло стъкло, съчетани с едри панели, тапицирани с естествен вълнен плат. Резултатът: усещане за уют и простор, приятна акустична среда. Местата за хранене са решени като обособени острови с различни видове сядане.

Фоайетата на офисните сгради: Фоайетата на сградите са графични: черен огледален гранитен под и бели стени от стъкло. Таваните са от специално разработен за обекта материал: негорими фурнировани плоскости! Спускащата се покрай стените светлина дематериализира ъглите на пространството и създава усещане за флуидност.

 

Търговски обекти